AT&T, ölçeğinde diğer telekomünikasyon şirketlerinden farklıdır. Hem özel kullanıcılara hem de uluslararası şirketlere kablosuz ve sabit iletişim hizmetleri sağlayan uzmanlaşmış ABD pazarındaki en büyük kuruluşlardan biridir.
Anlam ve tarih
Telekom devinin kimliği, yapısal yeniden yapılanmalardan ve ABD hükümeti ile olan çatışmalardan etkilenmiştir, bu nedenle geçmişi AT&T amblemlerine kadar izlenebilir. Ve o çok zengin, çünkü bu şirket telefonun kurucularından biri olan Alexander Graham Bell tarafından kuruldu.
1885 — 1900
1885 yılında, Bell Telefon Şirketi temelinde, uzun mesafeli iletişim için kablo hatları döşemekle uğraşan Amerikan Telefon ve Telgraf Şirketi kuruldu. Logosu Bell ismini yansıtıyordu: Sanatçılar, üç dörtgenden oluşan bir çerçevede beyaz «UZUN MESAFE TELEFONU» yazılı siyah bir zil tasvir ettiler.
1900 — 1921
Yeni milenyumun başında amblem yuvarlaklaştı. Şirketin kapsamını açıklığa kavuşturmak için zil üzerindeki ibarenin önüne “YEREL VE” ibaresi eklenmiştir. Ayrıca yeni yazılar çıktı: “AMERICAN TELEPHONE & TELEGRAPH CO. VE ORTAK ŞİRKETLER «halka halinde», daire içinde «ZİL SİSTEMİ» ve geometrik şekillerin dışında «1900».
1921 — 1939
Bölgesel şirketler için aynı logo kullanıldı, ancak farklı yazılarla. Çemberin üst yarısında şirketin adı, zilde «ZİL SİSTEMİ» ifadesi yer alıyordu.
1939 — 1964
1939’da çanın tasarımı biraz değiştirildi. Yazı tipi net ve katı hale geldi.
1964 — 1969
1964’te kabul edilen logo, ilk olarak kısaltılmış bir telekomünikasyon şirketi adını içeriyordu: AT&T. Solda, «ve İlişkili Şirketler» ifadesinin üzerindeydi. Sağda siyah yüzüklü bir mini çan vardı.
1969 — 1982
Amerikalı grafik tasarımcı Saul Bass, gereksiz tüm harfleri kaldırarak logoyu basitleştirdi. Yalnızca «AT&T» (altta) kısaltmasını ve beyaz bir daire (üstte) içinde mavi bir minimalist çanı bıraktı.
1982 — 1996
ABD hükümeti, AT & T’nin kendi alanında bir tekel olması gerçeğinden hoşlanmadı. Durumu düzeltmek için zorla birkaç bölüme ayrıldı. Ayrıca yetkililer, Soul Bass’in tasarımcısını kimlik unsurlarını yeniden tasarlamaya zorlayan eski logoyu kullanmasını yasakladı. Çizime üç boyutlu bir etki vererek bir küre için zili değiştirdi.
«Ölüm Yıldızı» adı verilen amblem böyle ortaya çıktı. Yerküre, telekomünikasyon ağını temsil eden farklı kalınlıklarda on iki mavi çizgiden oluşuyordu. Bölünmüş dairenin altında, daha önce olduğu gibi, Omnes’teki «AT&T» yazısı vardı.
1996 — 2005
1996’da derme çatma küre dört satır küçültüldü, ancak kalan sekiz satır büyüdüğü için boyutu değişmedi.
2005 — 2015
Şirket SBC Communications ile birleştiğinde, logosu tam bir 3D efekti elde etti. Bunu yapmak için, radyal bir gradyan eklendi, mavi ve beyaz çizgiler değiştirildi ve kürenin net sınırları vardı. Bu değişikliklerin, genişleyen AT&T hizmetlerini sembolize etmesi amaçlanmıştır. Yazıttaki harfler artık küçük. Yeni tasarımın yazarı Interbrand danışmanlık ajansıdır.
2015 — günümüz
Interbrand, 2015 yılında AT&T Brand Identity & Design ile bir yeniden tasarım gerçekleştirdi. Beyaz ve mavi şeritlerin tekrar ters çevrildiği amblemin güncel versiyonunu geliştirdiler. 1982’deki Death Star gibi iki boyutlu daire içine alın. Yazı büyük harfe taşındı.
Logo yazı tipi ve renkleri
Grafik unsur eskiden üç boyutluydu, ancak AT&T yöneticileri, 2D versiyonun şirketin imajını daha iyi yansıttığını düşünüyordu. Tarz, sadelik, çok yönlülük ve gereksiz detayların yokluğunu birleştirir. Çemberin anlamı gelince, markanın küresel doğasını simgeleyen bir küre olmaya devam ediyor. Çizgiler, sırayla, şehirler arasındaki telekomünikasyon bağlantılarını temsil eder.
1969’dan 2005’e kadar logonun üzerindeki metin Omnes ile yazılmıştır. 2005 yılında tasarımcılar, Adrian Frutiger tarafından yaratılan Avenir Medium’a geçti. Dahası, AT & T geliştikçe, yalnızca yazıtın stili değil, aynı zamanda harflerin boyutu da değişti: 2015 yılına kadar bunlar küçük harfliydi — çoğu şirket için alışılmadık bir çözüm.
Renk eşleştirmesine gelince, klasik siyah beyaz monokromdan imza niteliğindeki siyah beyaz ve mavi palete yumuşak bir geçiş var.