Anlam ve tarih
Çoğu versiyonda, Batman logosu, kanatları geniş bir alana yayılmış siyah bir yarasa siluetidir. Bu görüntü, tasarımcıların geniş bir pelerinle birleştirerek çok çeşitli kanat türlerini kullandıkları 30’dan fazla modifikasyonda tekrarlandı. Dahası, paralel olarak logonun iki yönü vardır: çizgi roman ve sinema için. İlk liste 21 çeşidi içerir, ikincisi — 12.
Genel olarak, amblemin inanılmaz derecede çalkantılı bir geçmişi var. Mevcut sürüm, Cathryn Laver (Calm the Ham) tarafından oluşturulmuş ve temalı çizgi romanlardan esinlenmiştir. Dahası, evrimi sürekli olarak basitten çok bileşenli formlara doğru ilerliyordu.
1939
Batman, Detective Comics # 27’de göründüğünde, göğsündeki amblem beş noktalı bir çift kanat gibi görünüyordu. Başı veya kulağı yoktu. Bu seçenek en kısa geçmişe sahiptir, çünkü yalnızca bir sorun vardı.
1939 — 1941
Derginin 28. sayısında güncellenmiş logolu bir süper kahraman yer alıyor. Üzerinde kulaklar ve küçük bir kafa belirdi ve kanatların yan uçları uzadı. Dahası, tasarımcılar beş değil, yedi çıkıntılı doğaçlama bir «pelerin» yaptılar.
1941 — 1944
Batman sembolü bir dizi değişikliğe uğradı: İlk yıllarda DC sanatçıları onu sürekli değiştirerek ilginç tasarım formatları eklediler. 1941’de yarasanın kanatlarını stilize ederek köşeli hale getirdiler ve kafasını biraz çıkardılar, böylece sadece başın üst kısmı görülebilir. Kanatların alt noktaları beşe düşürüldü ve uzama nedeniyle önemli ölçüde keskinleştirildi.
1944 — 1946
Bu dönemde yarasa figürü giderek büyümüş ve kanatlardaki nokta sayısı beşten dokuza değişmiştir.
1946 — 1950
1946’dan beri kanatlar köşeliğini kaybetti. Logoda uzun kulakları olan belirgin bir kafa belirdi. Bu seçeneğin modern versiyona mümkün olduğunca yakın olması nedeniyle «ışın» sayısı beşe düşürülmüştür.
1950 — 1956
Batman amblemindeki yarasa boyut olarak büyütülmüş ve yuvarlatılmış üst kanat bölümüne sahiptir.
1956 — 1958
Bu dönem, en eski değişikliklerden birine — kompakt ve üçgen sembolüne — geri dönen bir logo ile karakterize edilir.
1958 — 1960
İki yıl sonra, süper kahramana kökten değişen bir logo verildi. Kanatlarında uzun, sivri çıkıntılar ve büyük bir kafa ile ince bir yarasayı tasvir ediyor.
1960 — 1964
Bu sefer, amblemin geri döndüğü 1960 versiyonunda yansıtılan hacimsel bir tasarımla karakterize edildi.
1964 — 1966
Detective Comics’in 327. sayısında sanatçı Carmine Infantino, mevcut imajı zar zor değiştirdi. Sadece kanatlara genişlik ve açısallık kattı, kulakları da kısalttı. Ana değeri, doğaçlama görüntünün yerleştirildiği keskin sarı ovaldir. Sonra bu seçenek kült oldu. Elipsin kullanılmasının nedeni çok pratik: Logonun ticari marka olarak algılanmasını kolaylaştıracak bir arka plan bulmak gerekiyordu.
1966 — 2000
1966’da Batman’in kişiselleştirilmiş rozeti, kanatları büyütmek ve ovali doldurmak için yeniden tasarlandı. Bu logo hala kullanılıyor, ancak çizgi romanlarda değil, diğer alanlarda.
2000 — 2011
Yeni milenyumun gelişiyle, tasarımcılar yeniden tasarlanmış bir versiyon sundular. Netlik, orantılılık ve uyum elde etti. Sarı elips kaldırıldı.
2011 — 2016
Batman, Detective Comics Vol. 1’in ilk sayısında bu amblemle giriş yaptı. DC Universe’den sonra 2. Uzatılmış bir merkezi eleman ve üst noktaların yokluğu ile ayırt edilir.
2016 — 2018
Rebirth göründüğünde, süper kahraman eski logoyu iade etmedi, ancak ilk değişikliklerden birini yeniden tasarladı. Bu nedenle, görüntüde kafa yoktur, sadece turuncu renkte daire içine alınmış keskin, üçgen kulaklar ve dar kanatlar vardır.
2018 — günümüz
Bu versiyonda, Batman’in kanatları geniş bir şekilde yayılmıştır ve bu, rüzgarda çırpınan bir pelerini maksimum derecede andırır. Yarasa görüntüsü, alttaki beş keskin uç sayesinde dış hatlarda açıkça görülebilir: merkezde bir (uzun) ve her iki tarafta (kısa). Doğaçlama kanatların pençeli tepesi, maskeyle neredeyse başın üzerinden kapanıyor. Yukarıya doğru çıkıntı yapan kulaklar üzerinde görülebilir. Koyu renk, karaktere uğursuz bir gizem ve gizem katarak onu meraklı gözlerden saklıyor.
Logo yazı tipi ve renkleri
Logo Bruce Wayne’i simgeliyor. Çocukken bir trajedi yaşadı: Ailesi gözlerinin önünde öldürüldü, bu yüzden çocuk hayatını suçlularla savaşmaya adamaya yemin etti. Bu yüzden onun yenilmez cesareti: Kahraman felaketle karşı karşıya kaldığında, yeniden doğar, güçlenir. Böylece yarasa, kötülüğe karşı ebedi direnişin ve adaletin zaferi arzusunun kişileştirilmesine dönüştü. Amblem aynı zamanda sıradan bir insanın en zor zamanlarda bile kendi içinde güç ve umut bulma yeteneğini ifade eder. Logo, insan ve yarasanın uyumlu ortak yaşamında kalarak hiçbir zaman çarpıcı bir şekilde değişmedi.
Batman logosu metinsel değil grafiksel olduğu için etiketlenmemiştir. Bu nedenle, ana odak görüntü üzerinedir. Anahtar bilgileri taşıyan odur. Renk paleti ile siyah (yarasa, süper kahraman pelerini) ve beyazın (arka plan) tek renkli bir kombinasyonu şeklinde uyumlu bir şekilde vurgulanır.