Call of Duty, Activision tarafından Ekim 2003’te piyasaya sürülen popüler bir birinci şahıs nişancı oyunudur. İlk başta, İkinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen olaylar daha sonra diğer komploları kapsadı ve daha modern yerlere taşındı. Özellikle Soğuk Savaş, uzay ve fütüristik dünyalar. Dahası, video oyunu bir franchise, dolayısıyla paralel olarak birkaç yaratıcıya sahip: Infinity Ward (2003’ten beri), Treyarch (2005’ten beri), Balyoz Oyunları (2011’den beri), Raven Software (2020’den beri). Her biri kendi heyecan verici sanal savaş çeşitlerini sunuyor.
Anlam ve tarih
Franchise için çok sayıda geliştiriciye rağmen, seri hala görsel bir kimliği korumayı başardı. Logolar merkezi olarak oluşturulur ve önemli ölçüde değişmez. Tek düzenleme, mevcut sürümün veya sonraki sürümün içeriğine minimum ayarlamayla ilgilidir. Aslında, aynı amblemin toplamda 12 modifikasyonu var.
2003 — 2007
İlk sürüm hemen oyunun başlığına odaklandı. Aslında, o zaman yayıncı için önemliydi: yeniliğin aşina olması ve kullanıcılar tarafından adıyla hatırlanması gerekiyordu. İlk simge, orijinal «Call of Duty» yazımından oluşur. Semboller tek satırda yatay olarak düz, düz, düzdür. Sağ ve sol kısımlar büyük yapılmıştır ve aralarında minyatür bir «of» edatı vardır. Harfler metalize edilmiş, döndürülmüş bir kenar, gölgeler ve 3B efektle süslenmiştir. Üzerindeki tek çizim izli mermi izleridir. «C» ve «Y» diğerlerinden daha uzundur ve biraz aşağı kaydırılmıştır.
2007 — 2008
Platform yeteneklerini genişlettikten sonra (oyun çoğu cihaza uyarlandı), geliştiriciler logonun tasarımını değiştirdi. Simge, zümrüt yeşilinden (altta) griye (üstte) geçişle çok daha açık hale geldi. Harflerin ortası beyazdır. Üç boyutlu efekt ve işaretlerin şekli korunmuştur.
2008 — 2009
Oyunun başka bir versiyonunun yayınlanması, logonun yeniden tasarlanmasına yol açtı. Tasarımcılar kelimeleri açık külden koyu metalik tonlara kadar çeşitli gri tonlarında boyadılar. Onlara izli mermi şeklinde bir sertlik ekledik, ancak seçici ve sınırlı ölçüde yaptık. Harflerin keskin kenarında, altta güçlendirilmiş kırmızı-turuncu bir çizgi çizildi. Yazıtın ana dokusu bir toz pusuydu.
2009 — 2010
Atıcının bu versiyonu için, geliştiriciler, çevresinde yeşil bir dış çizgi bulunan beyaz semboller önerdiler. Başlığı, yatay bir dikdörtgen şeklinde koyu gri bir arka plan üzerine yerleştirdiler.
2010 — 2011
2010, Call of Duty logosu için bir dönüm noktası oldu. Yazarlar, altlığı kaldırarak renkleri siyah beyaza indirgedi. Açık renkli bir arka plan üzerindeki koyu yazı çok korkutucu görünüyordu, yayıncıların istediği de buydu. Amblem gerginlik ve tehdit beklentisiyle nefes aldı. Harflerin kenarları, mermi, balta veya soğuk çelik gibi açıkça yontulmuş ve yontulmuştur.
2011 — 2012
Bu sefer tamamen farklı bir sembolizmle karakterize edilir — kirli beyaz. Kelimelerin yüzeyine, birbirine yakın istiflenmiş redoubt tahtalarının izleri basıldı. Çizim aynı zamanda bölgeyi düşmandan koruyan gerilmiş bir teli andırıyor. «C» ve «Y» artık diğer harflerle aynı uzunluktadır. «T» ve «Y» üstte bağlanır. Amblemin temel rengi açık monokromdur.
2012 — 2013
Oyun geliştiricileri işaretleri ayırdı ve kelimelere askeri bir yön verdi, bu nedenle işaretler kesinlikle geometrik görünüyor. Ayrıca siyahla beyazı değiştirdiler ve «Y» ve «A» noktalarında eğik kesimler yaptılar.
2013 — 2014
Bu versiyonda, tüm harflerin kenarları yontulmuş — sanki kırılmış veya sekme ile vurulmuş gibi. Düzensiz kenarlar bazı karakterlerin daha küçük görünmesine neden olur: «Y», «T» ve «A».
2014 — 2015
Tasarımcılar harfleri geri yüklediler ve beyaz olarak dört yatay çizgi eklediler — her kelime için iki tane. Sonuç olarak, «A», «L», «U», «T» bacaklarının üstü çizildi.
2016 — 2017
Yatay çizgiler kayboldu. Harfler birbirine yakın itilir. Eğimler ve keskin noktalar belirdi: «A» çubuğunda, «T» kafasında ve «U» nun altında.
2017 — 2018
Geliştiriciler, Y ve T bağlıyken 2011-2012 sürümünü geri getirdiler, ancak beyaz yerine siyah kullandılar. Tüm işaretler, nişancı konseptinin yüzeyine uyacak şekilde «atış» ve «hasarlı» tasarımla eklendi.
2019 — günümüz
Mevcut logo, sanki bir pus ile gölgelenmiş gibi değiştirilmiş bir renkte sunulur. Pastel siyah, katı sembollerde ilginç görünüyor. «A» harfinin sol taraftaki bağlantı çubuğunda artık bir dilim vardır.
Logo yazı tipi ve renkleri
Call of Duty logosunun evrimi, ilk sürümde yapılan küçük değişikliklerdir. Ana odak noktası, oyunun görsel ve bilgilendirici kimliğini doğru bir şekilde aktaran başlıktır. Düzeltmeler sadece harflerin boyutunu, kenarların şeklini, semboller arası boşlukları, küçük kesimleri ve rengi etkiledi. Değişiklikler sürekli değişiyordu.
Amblemdeki yazıtta muhtemelen Impact Sans Serif yazı tipi kullanılmıştır. Yazarı, yazı tipini 1965’te tanıtan Geoffrey Lee’dir. Stephenson Blake adlı bir bitki tarafından serbest bırakıldı. Yazı tipi ayrıca Call of Ops Duty’nin özel sürümüne benzer. Palet çoğunlukla tek renkli. Yelpazesi tüm tonlarda siyah, gri, kirli beyaz, yeşil ve kırmızı-turuncuyu kapsar.