Citigroup, geçmişi 1812 yılına dayanan uluslararası bir holding olan en büyük finans kuruluşudur. 1998 baharında, şu anki adını aldığı iki bankanın — Citicorp ve Travellers Group’un birleşmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bugün şirket sözde «dört büyük» ABD bankasını oluşturuyor ve menkul kıymetlerin ana satıcısı. 2011 yılında sistemik olarak önemli bir finans kurumu olarak sıralandı.
Anlam ve tarih
Aslında, bu bankacılık yapısının geçmişi 1791’e kadar uzanan daha da eski bir kökene sahiptir. O zaman, birkaç yıl sonra iflas eden Amerika Birleşik Devletleri’nin İlk Bankası açıldı. 1812’de New York şubesi bağımsız hale geldi ve City Bank of New York olarak yeniden düzenlendi.
1865 yılında kendisine ulusal banka ruhsatı ve Hazine adına çalışma izni verildi. Diğer birçok finansal hizmetin aksine, yeni oyuncu büyük yatırım projelerini perakende mevduatlar ve operasyonlarla birleştirdi, bu yüzden kazanan oldu. Yavaş yavaş rakiplerin eline geçti.
Daha sonra, 20. yüzyılda, banka uluslararası düzeyde güçlü bir finansal araç haline geldi. Amblemine yansıyan adını “ataları” — CITIcorp ve Travellers GROUP’tan almıştır. Genel olarak, kariyerinde yaklaşık yedi logo var.
1976 — 1980
Citicorp’un basit öğeler içeren tek renkli bir logosu vardı. Bankanın tam adını ve sağ altta bulunan beyaz dört köşeli yıldızla yuvarlak bir simge gösteriyordu. Harfler birbirine çok yakındı ve görsel olarak neredeyse birleşiyordu. Yazı tipi, Sans Serif kategorisinden anlaşılırdı.
1980 — 1998
Yeniden tasarımdan sonra, «Citicorp» kelimesinin yazılışı değişti: eğimli hale geldi. Yazı tipi zarafet ve incelik aldı ve yıldızlı siyah işaret, kelimenin sonunda adıyla tek satırda yeniden düzenlendi.
1993 — 1998
Gezginler bankası logosu, kırmızı bir şemsiyeye sahip olduğu için renkli ve orijinaldi. Müşterilerin herhangi bir sorundan korunmasını kişiselleştirdi. Şemsiye, serif yazı tipiyle yazılmış başlığın sonundaydı.
1998 — 1999
Bu dönemde, Citicorp’un Travellers Inc. ile kaderini birleştirmesi. Sonuç, Citigroup adında birleşik bir logoya sahip bir finans ve bankacılık organizasyonuydu. Arka plan gradyan maviydi, isim beyazdı, şemsiye kırmızıydı. Üstelik o, son harf olan «P» yi kapsayan yazıtın sonundaydı.
1999 — 2007
Geliştiriciler, logodaki yazı tipini değiştirerek onu daha ince ve daha açık hale getirdiler. Harflerin serifleri olmamasına rağmen, bazı yerlerde eğik kesimlerle değiştirilirler — örneğin, «t» ve «p». Harfler mavidir ve şemsiye eskisi gibi parlak kırmızıdır.
2007 — 2011
Biraz önce, Pentagram ajansından tasarımcı Paula Scher, bankanın yönetim kurulu tarafından onaylanan kurumsal logo vizyonunu önerdi. Üzerinde ters parantez bulunan «Citi» idi. Temelde, kemer, yukarı doğru kıvrımlı bir vuruşla basitleştirilen bir şemsiyeyi gösteriyordu. Paula logosunu on dakikada bir peçetede oluşturdu ve bunun karşılığında bir buçuk milyon dolar aldı. Belirtilen dönem boyunca metin gri ve çubuk kırmızıydı.
2011 — günümüz
Geliştiriciler, başka hiçbir ayrıntıya dokunmadan yazıtları orijinal mavi rengine döndürdü. Citigroup’un markası artık 1999’da piyasaya çıktığında olduğu gibi görünüyor.
Logo yazı tipi ve renkleri
Bankanın kimliği, yalnızca iki finans kurumunun değil, aynı zamanda logolarının birleşimine dayalı olarak ciddi bir değişikliğe uğramıştır. Sonuç, açık bir görsel kimliktir: «Citi» isminin ilk dört harfinin iki «i» yi birbirine bağlayan ve «t» yi kapatan bir yay ile basılı bir metni. Yani, yazarlar önceki iki yapının unsurlarını korudular ve modern özellikler eklediler.
Yeni bankanın oluşumunun ardından tasarımcılar, logosu için Tobias Frere-Jones tarafından tasarlanan ticari yazı tipi Interstate Regular’ı seçtiler. Orta bir semboller arası boşluk ve açılı «t» ve «p» bacaklara sahip, iyi okunan bir sans serifidir. Ücretsiz karşılığı Blue Highway-Regular yazı tipidir.
Logonun paleti tatlı renklerden oluşur: Maksimum kırmızı (# DB230B) ve Ateneo mavisi (# 003A72). Görsel olarak mükemmel bir şekilde birleştirilirler ve birbirlerine karşı çarpıcı bir şekilde öne çıkarlar.