Anlam ve tarih
Doctor Who logolarının 10’dan fazla sürümü vardır: yazı tipleri, stiller ve palet yeni serilerle düzenli olarak değişir. Tüm grafik ve kelime işaretleri BBC’ye aittir.
1963 — 1967
İlk logo, William Hartnell’in Doktor rolünü oynadığı 1963’te ortaya çıktı. Ortada Grotesque One Three’deki dizinin başlığı var. Sans serif harfler, şeffaf beyaz. «Kim» kelimesi dikey olarak uzatılmıştır. Arka planda yazıtın içinden görünen beyaz noktalar görülüyor. Genel arka plan siyahtır.
Bu amblem 4 sezondur geçerli olmuştur. Ayrıca Frederick Muller’in romanlarında ve Doctor Who Yıllık çizgi romanında da yer aldı. Güncellenmiş versiyon The Day of the Doctor’un 50. yıl dönümü özel etkinliği için kullanıldı.
1967 — 1970
The Macra Terror’da (Bölüm 5, Sezon 4), izleyiciler ilk önce ikinci logoyu gördüler. Yazıtta ana değişiklikler yapıldı: oranlar aynı kalmasına rağmen ölçeği arttı. Kelimeler daha az şeffaf hale geldi. Harfler artık Times New Roman yazı tipinin serif karakterine sahip. Arka plan bulanık, beyaz ve gridir.
1970 — 1973
Jon Pertwee göründükten sonra, yönetmenler logoyu güncelledi. İçinde büyük yazıtlar belirdi — siyah, geniş, kalın. Gruplama aynı kalır: «Doktor» ve «Kim» tam olarak iki yatay sıra halinde bulunur. Üstteki kelime daha küçüktür, alttaki kelime aralarındaki görsel yazışmanın etkisini yaratmak için daha büyüktür. Aynı zamanda tasarımcılar harflerin stilini değiştirdiler: «D» için ön ayak bir açıyla kesildi, «C» için çıkıntılı kısımlar kısaltıldı, «T» çekiç şeklinde yapıldı, «O» mükemmel yuvarlak bir halka gibi görünüyor ve «N» için kemerli bir bağlantı var çapraz çubuk. Bu sürüm, Spearhead’den Space serisinden The Green Death’e kadar birkaç mevsim kullanıldı.
1973 — 1980
Üçüncü Doktor’un son sezonunda «elmas logosu» ortaya çıktı. Resmi olmayan ismini, yazıtın arka planındaki mavi eşkenar dörtgen nedeniyle almıştır. Geometrik şeklin üst kısmı hafifçe kesilerek kesilmiş bir elmas gibi görünmesini sağlar. Ek olarak, elmas olmayan bir «elmas olmayan» versiyonu da vardır. «Doktor» kelimesindeki harfler, eğri bir dikdörtgen içinde yarım daire şeklinde düzenlenmiştir. Arka planda merkezden çıkan renkli yansımalar var.
1980 — 1984
Peter Howell’in Doctor Who’nun yeni yorumu yeniden tasarlanmış bir logo ile sonuçlandı. Bükülmüş şeffaf tüplerden tabela tarzında yapılmıştır. Ayrıca, her bir sonraki öğenin bir öncekine bağlandığı yazıt bağlanır. Üst dikişten alt dikişe geçiş ters yamuk olarak tasarlanmıştır. Adın ikinci kısmı kalın harflerle vurgulanmıştır. Tüm çizgiler, farklı uzunluklarda çift vuruşlara sahiptir.
1984 — 1987
18. sezonda, seri tamamen yeni bir logo kullandı. Yazı, kavisli neon tüplerle kaplı gibi görünüyor. Arka plan derin bir yıldızlı gökyüzüdür. İlk başta, kelimeler açık mavi renkteydi, ancak Altıncı Doktor’un gelişiyle (sezon 22’de) palet mora döndü. 23.Sezon: The Collection’da tasarımcılar gece gökyüzünü Vortex of Time’ın mor yansımalarıyla değiştirdi.
1987 — 1989
Yedinci Doktor’un bölümlerinde, geliştiriciler bir 3D amblemi tanıttı. «Kim», yuvarlatılmış köşeli yazı tipindedir. Renk — gradyanlı gri metalik. Kontur boyunca kırmızı yansımalar belirgindir. «Doktor» kelimesi elle yazılmış gibi görünüyor. Üstelik sarı renklidir ve eğimli olarak yerleştirilmiştir.
1996
1996’da Doctor Who filmi ve onunla birlikte yeni bir logo yayınlandı. Yazı tipi 1970’dekiyle aynıdır. «W», «R», «T», «C» harfleri biraz değiştirildi. Metin, gradyan ve parlaklıkla parlak mavidir. Arka plan, küçük yıldızlarla dış uzayı tasvir ediyor.
2005 — 2010
BBC, dizinin dönüşünü başka bir amblemle işaretledi. Bu sefer yazıt yataydır ve uzun düzleştirilmiş bir kalkan üzerinde bulunur. Tasarım birkaç bölüm boyunca değişti. Tüm versiyonlar konsept olarak benzerdir ancak renk şeması farklıdır. Çoğunlukla yeşil ve siyah vurgulu sarı-kırmızı bir palet hakimdir.
2010 — 2012
Seri 5 logosu iki bölümden oluşmaktadır. Birincisi, televizyon dizisinin başlığıdır. İkincisi, «Doktor» ve «Kim» sözcükleri arasında yer alan «DW» kısaltmasıdır. TARDIS zaman makinesini sembolize ediyor. Arka plan kırmızı-sarı bir sistir. 6. bölümde BBC etiketi aşağıda görünüyor.
2012 — 2013
«DW» rozeti ana logodan ayrı olarak kullanıldı, bu nedenle tasarımcılar onu kaldırdı. Geriye kalan tek şey, katı bir sans-serif yazı tipinde «Doctor Who» ifadesidir. Palet, kırmızı altından gri-metalik renklere kadar her zaman güncellenmiştir.
2014 – 2017
8. ve 10. bölümlerde logo mavimsi griydi. Yazı, öncekiyle aynıdır — vurgular ve gradyan ile. Yazı tipi pek değişmedi. Bu sürüm, mutlak bir kayıt olarak kabul edilen 39 bölümde ortaya çıkıyor.
Sleep No More (9. bölüm) bölümünde, koyu mavi zemin üzerine birçok kelime ve sayıdan oluşan özel bir amblem ekranda yanıp sönüyor. Metin arasında, dizinin adını oluşturan «D», «O», «C», «T», «O», «R» ve «W», «H», «O» harfleri ayırt edilir.
2018 — günümüz
20 Şubat 2018’de BBC, yeni bir Doctor Who logosunun ortaya çıktığını duyurdu. Little Hawk Studio tarafından geliştirilmiştir. Yazıt orijinal olarak stilize edilmiştir: «D», «H» ve «O» harfleri ince yatay çizgilerle süslenmiştir. Özellikle diziler için oluşturulmuş özel bir yazı tipi. Gotham geometrik grotesk ailesine aittir. Yukarıda BBC işareti var. Arka plan, ışınların her yöne yayıldığı parlak bir merkeze sahip, spiral olarak dönen bulutlardır. Bu, başka boyutlara götüren bir Zaman Girdabıdır.
Logo yazı tipi ve renkleri
Logonun sık sık dönüşümü, televizyon projesine yaratıcı bir yaklaşımla ilişkilendirilir, çünkü hemen hemen her sezon yaratıcı bir poster gerektirir. Değişiklikler üç şeyle ilgiliydi: yazı tipi, arka plan ve satır sayısı. 2005 yılına kadar isim iki sıra halinde ve sonra bir sıra halinde düzenlendi. Şu anda, ince karakterler ve ortada «D» ve «O» harflerini geçen uzun vuruşlarla yatay harfler kullanılmaktadır. Arka plan nötrdür — tasarım ilaveleri olmadan beyazdır.
Yazı tiplerinin çeşitliliği şaşırtıcı çünkü 1963’ten beri gerçekten çok sayıda yazı tipi var. Genel olarak konuşursak, neredeyse hiç serif yazı tipi yoktur. İstisna, harflerin uçlarında küçük vuruşlarla tamamlandığı 1967-1970 dönemidir.
Logonun rengi de çeşitlidir, çünkü bu süre zarfında arka planı yalnızca nötr beyaz değil, aynı zamanda kozmik olarak renkli olmayı da başardı. Ancak çoğu zaman tek renkli galip geldi: iki rengin kombinasyonu. Böylece amblemde mavi, bej, siyah, pembe, yeşil, grinin tüm tonları kullanıldı.