Anlam ve tarih
Geleceğin sanayi devinin ilk logosu, dişli çarkın arka planında yatan bir aslandı. Bu versiyon, geometrik olarak açık kırmızı bir oval fikrinin ortaya çıktığı 1907 yılına kadar kullanıldı. 1920 yılında kurucunun soyadından oluşan şirketin adı da eklenmiştir.
Tasarımın köklü bir revizyonu, şirketin tamamen yeniden markalaştığı 2002 yılına dayanıyor. Bir sonraki değişiklik 2011’de oldu.
1920 — 1950
İlk logo üç eşit parçadan oluşuyordu: birincisi isim, ikincisi bir elips ve üçüncüsü bir dikdörtgendir. Ana unsur metindi. «Henkel» kelimesi, grotesk tipte uzun, uzatılmış yukarı doğru harflerle yapılmıştır. Çizgilerinin boyutu, oval çerçevenin genişliğine tam olarak uyuyordu. Ana arka plan, etiketi andıran yeşil bir dikdörtgendi.
1950 — 1954
1950’de marka sahipleri dikdörtgeni terk etti. Bu nedenle, tasarımcılar amblemde sadece orta kısmı bıraktı — kenarlı kırmızı bir oval ve bir iç yazıt.
1954 — 1959
Bir sonraki yeniden tasarım küçük değişiklikler getirdi. Geliştiriciler elipsi yanlarda düzleştirdi ve ona yuvarlak bir şekil verdi ve «Henkel» kelimesi küçültüldü ve etrafta çok fazla kullanılmayan alan kaldı.
1959 — 1965
1959 tadilatından sonra amblemin üzerindeki yazı büyümüş ve oval daha uzamıştır.
1965 — 1985
Bu süre zarfında, tasarımcılar ovali uzatırken, ona iki kenar şeridi ekledikçe ve yazı fontunu değiştirdikçe logoda önemli bir dönüşüm gerçekleşti.
1985 — günümüz
Logonun mevcut versiyonu, önceki tüm versiyonların tam tersi gibi görünüyor. Bunu yapmak için, geliştiriciler sadece renkleri değiştirdiler: kırmızı beyaza döndü ve tersi. Ayrıca ikili sınırı çıkardılar ve ovalin etrafına geniş bir şerit çizdiler.
Logo yazı tipi ve renkleri
Dünyaca ünlü şirketin şu anki etiketi 2011’de ortaya çıktı ve henüz modernize edilmedi. Kontur boyunca parlak kırmızı bir şeritle gösterilen net bir ovaldir. Şirketin adı, elips içinde hafif bir zemin üzerine yerleştirilen aynı renkte boyanmıştır.
Logonun temel fikri modernlik, alaka düzeyi ve yeniliktir. Bu nedenle, basit bir görsel aralığa, dinamik bir renk şemasına ve saflığa açık bir referansa sahiptir. Yazı tipleri basittir, sans serif, bu da kelimeye gerekli netliği ve kararlılığı verir.