Anlam ve tarih
Modern logonun temelini oluşturan «Kodak» kelimesi 1888’de bir ticari marka olarak tescil edildi. Bu hiçbir anlama gelmez: rastgele bir semboller dizisidir. Eastman, marka adının «K» ile başlamasını ve bitmesini istedi ve mükemmel ses kombinasyonunu buldu. 1900’lerin başından beri. amblemin üzerindeki yazı farklı şekillerde çalındı, ancak genel üslup değişmedi.
1889 — 1907
Efsanevi şirket, kendisi hakkında kısa bilgiler içeren bir bilgilendirme ve reklam logosu ile ilk kez sahneye çıktı. Bu teknik, açıklanmayan ve az bilinen bir marka için oldukça uygundu, bu yüzden Kodak tam olarak bu şekilde gitti. Kendisiyle ilgili tüm önemli verileri tek bir alanda topladı.
Ortada, siyah dikey bir dikdörtgenin üzerinde beyaz harflerle “DOĞU ADAM KURU PLAKA VE FİLM CO” yazıyor. Sol tarafta “ŞUBE 155 OXFORD ST. LONDRA «. ROCHESTER N.Y. şehri ve eyaleti sağda işaretlenmiştir. Metne ek olarak, amblem tasarım öğeleri içerir: dekoratif yapraklar, ayırma çizgileri, vuruşlar ve çiçek süsü şeklinde bir çerçeve.
1907 — 1935
İlk Kodak logosunun tasarımcısı George Eastman’ın kendisiydi ve fikrin yazarı, bir dizi anagram kullanmayı öneren annesiydi. Bu konsepte dayanarak şirket sahibi «E», «K» ve «C» ye odaklandı. Harfler siyah çerçeveli beyaz bir dairenin içindedir.
1935 — 1960
1935’te aynı anda iki yeni amblem ortaya çıktı. İlki, büyük kare tırnaklı kırmızı «Kodak» kelimesidir. İkincisi aynı yazıttır, ancak siyah kenarlıklı açık turuncu bir dikdörtgenin ortasında. Sonraki logolarda kök salan kurumsal paletin başlangıcıydı.
1960 — 1971
1960’larda. odak, köşe kıvrılma üçgenine taşındı. Geometrik şekil, katlanmış bir fotoğraf kağıdını taklit eder. Kısaltılmış marka adı sağ altta yer almaktadır.
1971 — 1987
Sanatçı-tasarımcı C. Peter Oestrich üçgenden kurtuldu ve karenin içine sarı “Kodak” yazısını koydu. Ayrıca başka bir ilginç unsur da ekledi — stilize edilmiş «K» şeklinde bir grafik işareti. Arka plandaki kompozisyon bir kamera deklanşörüne benziyor.
1984 — 2006
1984 amblemi — beyaz zemin üzerine «Kodak». Kelime, basit sans serif yazı tipinde tasvir edilmiştir.
1987 — 2006
Yeniden tasarımdan üç yıl sonra, şirket ikonik 1971 logosunu iade etti.Sadece harflerin stili değişti: artık harflerin serifleri yok.
2006 — günümüz
Sarı kare yeniden kayboldu. Yuvarlatılmış «d» ve «a» içeren yazı tipi, ada alışılmadık bir görünüm verir. Logonun bu versiyonu İngiliz pazarlama ajansı Ogilvy & Mather tarafından tasarlanmıştır. Grafik işaretinin yenilenmesinin, artan pazar rekabeti ve dijital kamera üreticilerinin baskısı ile ilişkili olduğuna inanılıyor. Böylece Kodak, dikkati kendine çekmek için durumu kurtarmaya çalıştı.
2016 — günümüz
2012 yılında şirket iflas etti, ancak bir yıl sonra faaliyete döndü. Bundan sonra yeniden markalaşmaya karar verildi. Sonuç, klasik 1971 logosunun yeniden tasarlanmasıydı.New York merkezli Work-Order stüdyosu orijinal oranlarını korudu. Tek yaptığı büyük harflerle «Kodak» kelimesini yazmaktı. Semboller, karenin sağ tarafında dikey olarak yerleştirilmiştir. Tasarımcılar tarafından tasarlandığı gibi, delikli fotoğraf filminin kenarlarındaki deliklere benzemelidirler.
Logo yazı tipi ve renkleri
Modern logo, gelişim tarihinin mükemmellik için bir çaba olduğunu açıkça gösteriyor. Bu nedenle, geliştiriciler genellikle kombinasyon yöntemine başvurdu: aynı yıllardan parçaları aldılar ve yenileriyle birleştirdiler. Bu yaratıcı arayışın sonucu, temeli 1971’de atılan basit bir görsel işaretti. Tasarımcıların mevcut sürüm için kullandıkları ve adını modernize edilmiş bir biçimde ekledikleri şekli buydu. «Kodak» kelimesi, eskiden olduğu gibi yatay olarak değil, büyük bir harf aralığı ile dikey olarak konumlandırılmıştır. Geniş çerçeve, keskin işaretçi ve figürlü «kelebek kanatları» öğesi aynı kalır.
Şu anda logoda yer alan yazı tipi, Kimlik Tasarımı’ndan Allen Hori tarafından tasarlanmıştır. İsmin bir önceki versiyonunu alıp modernleştirdi: Harfleri daha ince ve daha zarif yaptı, onlara hafiflik kattı, «d» ve «a» nın altındaki çıkıntılı kısımları kesti. Kodak’ın imza paleti, 1935’ten beri sıcak kırmızı ve sarı tonlarıyla sabittir.