
Puma, Adidas ile yarışan en büyük spor malzemeleri üreticilerinden biridir. 1948’de Rudolf Dassler kendi ayakkabı fabrikasını kurduğu zaman ortaya çıktı. Sadece yenilikçi ürünlerle değil, aynı zamanda bir puma görüntüsü ile unutulmaz logo ile de ünlendi.
Anlam ve Tarihçe

Şirketin çeşitli isimleri vardı. İlk olarak, RUDA (yaratıcısının adının ve soyadının ilk iki harfinin bir kombinasyonu), ardından PUMA AG Rudolf Dassler Sport. Şimdi şirket sadece adı ve ikonik amblemi eşleşen Puma olarak adlandırılıyor.
1948 — 1951
İlk logoda, yırtıcı bir kedi “D” harfinin üzerinden atlar. Bu Dassler ismine doğrudan bir referanstır.
1951 — 1958
1951’de tasarımcılar çizimi altıgenin içine yerleştirdiler. İlk versiyonda, basit bir siyah geometrik şekil kullanıldı. 1957’de çift siyah beyaz kontur eklendi ve yırtıcı bir kedinin altında “Puma” kelimesi belirdi. 1958’de arka plan beyaza döndü. Geniş bir çerçeve “Rudolf Dassler Schuhfabrik” yazısıyla dekore edilmiştir.
1958 — 1968
1958’de üretici klasik konseptten saptı. Önümüzdeki 10 yıl boyunca amblemi «Puma form-strip» ifadesi ile tamamlanan bir futbol botuydu. İlk kelime için kalın, sans-serif yazı tipi ve ikinci kelime için zarif italik yazı tipi seçildi. Böylece şirket, spor ayakkabılarda üç şerit şeklinde bir yanal destek unsuru (form şeridi) oluşturulduğunu kaydetti.
1968 — 1970
Rudolf Dassler, botların Puma karakterini tam olarak ortaya koymadığını hissetti. Sonuçta, yırtıcı bir kedi el becerisi, dayanıklılık, esneklik, hız ve gücün somutlaşmış halidir. Mevcut logoyu değiştirmek istedi ve oğlu Gerd Dassler’in çalıştığı karikatürist Lutz Backes’i görevlendirdi.
Sanatçı önce siyah bir panter gövdesini çizdi ve daha sonra görüntüye müşterinin gereksinimlerini karşılayabilmesi için bacakları ve bir puma başını ekledi. Fabrika sahibi komisyon ücreti ödemeyi teklif etti: Puma logosuyla satılan her ürün için 1 cent. Ancak Lutz reddetti ve bir kerelik 600 mark ödeme istedi. Parayla birlikte bir hediye verildi: bir spor çantası ve bir çift ayakkabı.
1970 — 1974
1970 yılında, puma silüeti biraz değişti. Şimdi siyah anahatlı beyaz. Rakam daha dinamik hale geldi, çünkü hayvan bir sıçramada tasvir edildi.
1974 — 1976
1974 ambleminde tekrar “Puma” yazısı ortaya çıktı. Yazı tipi 1958 versiyonuna benzer: kalın, dörtgen kenarları yuvarlatılmış dörtgen harfler. Yırtıcı kedi siyaha boyanır ve sağda bulunur. Bu ticari markanın hem dikdörtgen çerçeve hem de onsuz çeşitli modifikasyonları vardı.
1976 — 1978
1976’da karakterler üzerinde deneyler devam etti. Geliştiriciler, sadece şirketin adını bırakarak pumadan kurtuldular. Dahası, yazı tipi tamamen değiştirildi: şimdi harfler eğik, uzun dikey kontur nedeniyle «p» küçük harf gibi görünüyor. Aşağıda bir form şeridi şeridi bulunmaktadır.
1978 — 1980
Başarısız görüntü değişikliğinden iki yıl sonra şirket klasik logo tasarımına geri döndü. Şimdi puma sanki üzerine atlamaya çalışıyormuş gibi yazıtın üzerinde asılı duruyor.
1980 — 1988
1980’de form şeridi tekrar kelimeye eklendi — bu sefer yarı saydam.
1988 — günümüz
Geliştiriciler 1978 amblemini kıvrımlı bir şerit olmadan geri verdi. Ana palet siyah ve beyaz içerir. Ancak ek bir tane var — parlak kırmızı bir tonla.
Amblem
Puma ambleminin bu yırtıcı canavarın silueti olması oldukça mantıklı. Hayvan, spor giyim ve ayakkabı üreticisinin ana hedefini gösteren, aktif bir yaşam tarzını teşvik etmek olan zıplarken gösterilir. Etiketlere ve ürünlere uygulanan ticari marka, bu fikri mükemmel bir şekilde yakalar çünkü puma inanılmaz derecede hızlıdır: koşarken rekor hızına ulaşabilir. Sanatçılar detaylara dikkat ettiler, kulakları, kuyruğu, pençeleri ve vücudun düzgün hatlarını çizdiler.
Yazı Tipi ve Renkler
Puma logosunda gösterilen modern yazı tipi 1974’te ortaya çıktı. Tasarımcılar bunu özellikle bu şirket için, katı bir cesur grotesk örnek kullanarak geliştirdiler. Bu yazı tipi daha sonra Samuel Park tarafından My Puma ücretsiz sans-serif yazı tipi ailesinin temeli olarak kullanıldı.
Logonun minimalizmi, monokrom paletle zenginleştirilmiştir. Standart renk şeması yalnızca siyah ve beyaz içerir, ancak resmin ve yazının etkili bir şekilde öne çıkmasını sağlayan parlak kırmızı tonlu modeller de vardır.