Real Sociedad Kulübü, 1909’da Sociedad de Fútbol olarak kuruldu ve bir yıl sonra Kral Alfonso XIII’ün himayesini aldı. Gerçek şu ki, İspanyol hükümdarının yazlık evi olan Bask şehri San Sebastian’da göründü. Bu nedenle, hükümdar tereddüt etmeden tatil beldesine korumasını verdi.
Kraliyet emri aldıktan sonra kulübün adı Real Sociedad de Fútbol olarak değiştirildi ve İngilizcede «Kraliyet Futbol Topluluğu» gibi geliyor. Resmi renkler, şehrin bayrağındaki karakteristik mavi ve beyaz kombinasyonlarıyla takımın San Sebastian’a yakınlığını gösteriyor.
Anlam ve tarih
Real Sociedad logosu, Kral Alfonso XIII ile olan ilişkiyi yansıtıyor. Bunun için tasarımcılar sembolik bir unsur kullandılar — bir futbol topu üzerinde bir taç. Alanın neredeyse yarısı, yatay çizgilerle kaplı mavi ve beyaz bir bayrakla dolu. San Sebastian şehrini temsil eden «SS» harflerine sahiptir.
1910 — 1923
İlk logo, İspanya Kralı’nın kırmızı ve altın tacını ve üstünde bir haçı içerir. Topun alt kısmı, yukarı doğru bükülen bayrak bezinin arkasına gizlenmiştir. «SS» harfleri beyaz bir daire içindedir ve monogramlanmıştır.
1923 — 1930
1920’lerin başında. harfler bölündü — artık süslemesiz şehrin baş harfleri.
1930 — 1931
Futbol topunun üzerinde dört dişli altın bir kule taç var. Aynısı, 1931’den 1939’a kadar var olan İkinci İspanya Cumhuriyeti’nin tarihi devletinin arması için de geçerliydi.
1931 — 1932
1931’de kulüp amblemini politik nedenlerle değiştirdi: Kral XIII. Alfonso devrildi, bu nedenle taç yasaklandı. Aynı zamanda Real Sociedad, Donostia Foot-ball Club olarak yeniden adlandırıldı.
1932 — 1933
1932-1933 logosu yine kule tepesine sahiptir. Bayrak aşağıya doğru yönlendirilmiş, bayrak direği neredeyse tamamen topun arkasına gizlenmiş durumda. Aynı zamanda, topun kendisi koyu kahverengidir ve tamamen yeni görünüyor.
1933 — 1940
Klasik futbol topu geri döndü, ancak dikiş biraz farklı. Uzun bayrağın ucu bayrak direğinin dibine doğru bükülür.
1940 — 1942
İspanya İç Savaşı’nın sona ermesinden bir yıl sonra, kulüp Real Sociedad adını eski haline getirdi ve taç amblemini benimsedi. Bayrağın ucu tekrar yukarıyı gösteriyor ve mavi renk biraz daha açık hale geldi.
1942 — 1958
Tasarımcılar topun tasarımını değiştirerek 1932-1933 versiyonuna yaklaştırdı. Bayrak direğinin tabanı, ucu serbestçe asılı olan bayrağın arkasına tamamen gizlenmiştir.
1958 — 1960’lar
Topun yan dikişi kayboldu, ancak her segmenti bölen geniş ışık hatları vardı. Aynı çizgiler bayrak ve elemanlarının kenarları için kullanılır. «SS» tuğrası ilk kez mavi değil bejdir ve sarı yarım daire içinde yer almaktadır.
1960’lar — 1970’ler
Küçük kahverengi bir topun üzerine bordo uçlu büyük bir altın taç takılır. Beyaz bir arka planda siyah «SS» harfleri açıkça görülebilir.
1970’ler — 1980’ler
Bu sefer top koyu kırmızı ve monogram mavidir. Taç şematik olarak gösterilmiştir. Bayrak direğinin tabanı bayrağın ötesine uzanır.
1980’ler — 1997
Küçük bir taç, büyük bir açık kahverengi topun üzerine yerleştirilmiştir.
1997 — 2012
Tacın görünümü değişti: tasarımcılar birçok küçük ayrıntı ekledi. Renkler aynı kalır ancak sessizdir.
2012 — günümüz
Palet ile denemeye devam eden amblemin yaratıcıları, parlak ve zengin renkler seçtiler. Ayrıca tacı süsleyerek ve üstüne küçük siyah bir haç ekleyerek tacı tekrar değiştirdiler. Futbol topunun da, şimdi tam olarak merkezde olan bayrak direği gibi yeni bir görünümü var.
Logo yazı tipi ve renkleri
Real Sociedad, siyasi olayların etkisiyle imajını güncelledi. Kral Alfonso XIII’den tacı aldıktan sonra, ülkede hükümet değiştiğinde onu bırakmak zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra, kulüp amblemini tekrar logonun en üstüne yerleştirerek iade etti. Yıllar geçtikçe, tacın tasarımı değişti — ya bir kule ya da açıktı, içinde kırmızı bir yastık vardı.
Amblemin diğer unsurları da aynı şekilde dönüştürüldü: büyük bir futbol topu, çizgili beyaz ve mavi bayrak ve çapraz olarak yerleştirilmiş bir bayrak direği. Yine de hiçbir yerde kaybolmadılar, bu yüzden Real Sociedad İspanya’daki en muhafazakar kulüplerden biri olarak adlandırılabilir.
Logonun yazarları her zamanki yazı tiplerini kullanmadılar: «SS» harflerini seriflerle tasvir eden antika yazı tipinin kendi versiyonlarını buldular. Bayrağın geleneksel renkleri (beyaz ve mavi), gölgelerle deneme dışında hiçbir zaman değişmedi. Farklı dönemlerdeki top turuncu, açık kahverengi, koyu kahverengi ve hatta kırmızıyı ziyaret etmeyi başardı. Beyaz (#FFFFFF), mavi (# 0067B1), sarı (# E4B630), altın (# D87722) ve kırmızı (# E1061F) ile mevcut amblemin paleti çok canlı.