
Salt Lake City, en katı dinin taraftarları olan Mormonlar tarafından kuruldu. Bir zamanlar çok eşliliği kabul ediyorlardı ve siyahlara saygı duymuyorlardı. Mormonlar, onları günahtan korumak için hâlâ özel iç çamaşırı giyiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu şehir bir anda dünyanın caz müziğinin başkenti oldu.
Elbette, ekibin adının Salt Lake ve Utah eyaletiyle hiçbir ilgisi yok. Ancak cazcı camiasında meşhur olan görkemli New Orleans şehrinde bulunuyordu. Ekip 1974’te orada kuruldu ve öne çıkan menekşe-sarı-yeşil renkleri bu yerden kaynaklandı. Pistol Pete lakabıyla tanınan büyük Pete Maravich, New Orleans Jazz takımına adanmış beş yıl boyunca bu formda harika görünüyordu.
1979’da Jazzmen, Salt Lake City’ye taşınmaya karar vererek hayranlarını şok etti. O zamanlar New Orleans’dakinden çok daha küçük bir pazar vardı. Louisiana’nın kızgınlığına kadar, kulübün sahibi Mormonlar’ın kilise ilahisi ülkesindeki tamamen alakasız olmasına rağmen Jazz adını bıraktı. Yani Jazz, zamanlarında onlardan da Jazz çaldığı için siyahlardan beyazlar tarafından çalındı.
Utah’da, dış maçlar için üniforma yeşil olmasına rağmen, amblem ve renkler değiştirilmedi. 1984’te NBA tarihindeki en iyi orta saha oyuncusu John Stockton’un gelişiyle mor birincil rengin statüsüne kavuştu. Ayrıca tasarımcılar tişörte “Utah” yazısını ekledi.
90’lı yıllarda o dönemin kıyafet modellerinde aklını yitiren Utah, mor rengi yeşilimsi mavi, bronz ve siyahla eşleştirdi. Utah Jazz amblemi bir parça daha tasvir edildi — dağlar.
2004’te Jazz renkleri mavi ve beyaza çevirdi. Muhtemelen bu renkler St.Petersburg doğumlu Andrei Kirilenko tarafından tercih edildi. Hem temel hem de alternatif biçim çok daha basit hale geldi. Ancak bu deney uzun sürmedi. Utah temellere geri döndü — sarı ve yeşil tekrar seçildi (ancak mor yerine koyu mavi ile) ve orijinal amblem de göğsüne geri döndü. Ana logodan bahsetmişken, aynı kaldı ve varoluşu için yalnızca ikinci boyayı aldı.
Anlam ve Tarihçe

Basketbol kulübünün logosu takma adına dayanmaktadır. Jazz ismi, franchise’ın dünyanın caz başkenti New Orleans şehrine ait olduğu o günlerde ortaya çıktı. Logo uygundu: büyük harf «J» biçimindeki sekizinci not. Utah’a taşınmasıyla hiçbir şey değişmedi: ekip eski adıyla kaldı ve logonun temel unsurlarını korudu.
1975 — 1979
1975, Utah JAZZ’ın varlığının ilk yılıydı. Ünlü basketbol takımı New Orleans’ta caz endüstrisinin merkezinde doğdu. Logonun ana sembolü, «Jazz» — «J.» kelimesinin ilk harfiydi. Sekizinci notayı andırıyor ve aynı zamanda tabanda bir top oluşturuyor. «Caz» kelimesi tamamen koyu mor renkte yapılmıştır. Üstünde, sade siyah bir yazıt, «New Orleans» vardı.
1980 — 1996
1970’lerin sonunda ekip Utah’a taşındı. Yeniden markalaşma izni almak için vakti yoktu, bu yüzden 1979-1980 sezonuna eski adıyla girmek zorunda kaldı. Logoda değiştirdiği tek şey şehrin adıdır.
1997 — 2004
Salt Lake City’de caz mirasının olmamasına rağmen, kulüp konsepti geliştirmeye devam etti. Sanatçılar logoyu elden geçirerek “J” harfini sekizinci nota değil, saksafon yaptılar. Arka planda, dağ zirvelerine sahip bir top yerleştirdiler ve “UTAH” yazısıyla kahverengi bir halka ile çevrelediler.
2005 — 2010
2005 yılında tasarımcılar renk düzenini değiştirdi. Top ve dağlar mora döndü, halka koyu maviye döndü ve “CAZ” kelimesi ince beyaz bir kenarlıkla maviye döndü.
2010 — 2015
Paletteki bir başka değişiklik, Mardi Gras’ın renklerinin orijinal yerlerine dönmesine neden oldu. Bu, yeşil top ve kulübün takma adının etrafındaki altın vuruştan anlaşılabilir.
2015 — günümüz
2015 yılında takım sahipleri, Utah JAZZ takımının Louisiana’daki varlığının ilk yıllarını hatırlatan eski logoyu iade ederek hayranlarını memnun etti.
En son yeniden tasarım, uzun süredir devam eden bir klasiğe bir övgü niteliğindedir. Geliştiriciler, 1980’de kabul edilen logoyu geri yüklediler ve 1996’ya kadar kullandılar. Bu süreçte yazıtları koyu mavi yaptılar ve dekoratif çizgiler koyu yeşil renkte yeniden boyandı.
Amblem
Logoda yer alan «Caz» kelimesi ve takımın adı, «toplu doğaçlama» fikrini taşıyor. Bu tanım, New Orleans Jazz takma adını seçenlere rehberlik eden sözlükte verildi. Bu nedenle, amblem geliştiricileri müzikal temayı bırakıp spora bağlamaya karar verdiler, bir çizimde bir beyzbol topu ile “J” harfini önce not şeklinde, sonra da saksafon şeklinde birleştirdiler.
Yazı Tipi ve Renkler
Kulüp amblemlerinde iki benzersiz yazı tipi kullanıldı. İlki (o sonuncusu), «J» yerine notu olan ve sağ tarafında ek bir düz çizgi bulunan asimetrik harfleri olan bir yazarın kulaklığıdır. İkinci seçenek (1997’den 2015’e kadar geçerliydi) tamamen farklı görünüyor. Bu, kenarlarında serifler ve ortasında üçgen çıkıntılar bulunan stilize bir yazı tipidir. Bu formda, «J» harfi açıkça bir nefesli müzik aletini andırıyor.
Klasik Utah Jazz paleti, Mardi Gras’ın geleneksel renkleriyle eşleşir. Orijinal versiyonda mor olan yeşil, altın ve koyu maviyi birleştirir.